Kevätsiivous ihosi parhaaksi

27.3.2016

Kellon viisareita on taas pyöräytetty tunnilla kesän suuntaan, se tietää rutkasti lisää valoa päivään. Luonnonvalon lisääntyessä katse kääntyy kotona talven aikana pölyä keränneisiin lampunvarjostimiin, viherkasvien lehtiin ja huomaamatta jääneisiin hämähäkinseitteihin sekä ei enää niin kirkkaisiin ikkunoihin. Kun katseen kääntää peiliin, huomaa elottoman näköiseksi käyneen ihon sekä kiillottomat ja karkeat hiukset. Lisäksi voi tuntua että lisääntyneestä valon määrästä huolimatta energiatasot ovat edelleen laskusuunnassa, ei saa mitään aikaan ja aina vaan väsyttää nukkuipa miten paljon tahansa. Flunssakin on kiusannut jo viikkotolkulla. Samaan aikaan koko muu maailma näyttää puhkeavan kukkaan, epäreilua!

Oma nuupahtanut olo on kehon tapa kertoa, että on aika kääntää katse sisäänpäin ja ryhtyä sisäiseen kevätsiivoukseen. Samoin kuin viherkasvit saavat uutta puhtia keväisestä mullanvaihdosta, kehokin tarvitsee lisää ravinteita virkistyäkseen. Sisäisellä kevätsiivouksella en tarkoita mehupaastoa, mikä ei edes sovi kaikille. Toki, jos haluaa paastota, kevät on erinomainen vuodenaika sen toteuttamiseen. Elimistö puhdistuu hyvin lisäämällä ruokavalioon vihreää ja juomalla riittävästi vettä. Vesi huuhtelee elimistöä sisältäpäin ja auttaa kuljettamaan ravinteita soluihin ja haitallisia aineita maksan puhdistettavaksi. Maksan kuona-aineiden poistokyvyn parantamisella on valtava merkitys koko kehon hyvinvoinnille. Maksalle ja muillekin sisäelimille erinomaista ravintoa ovat kaikki tummanvihreät vihannekset, joita kannattaa alkaa käyttää säännöllisesti päivittäin. Vihersmoothiet, vihreä tee ja kaikki kaalit esim. mehuksi puristettuna putsaavat tehokkaasti elimistöä. Sitruunavesi ensimmäiseksi aamulla juotuna saa yön aikana muodostuneet myrkylliset aineenvaihduntatuotteet liikkeelle. Kun sen jälkeen juo ison lasillisen vettä, johon on turvotettu psylliumkuitua, kuitu sitoo itseensä verenkiertoon päätyneet myrkyt ja kuljettaa ne ulos elimistöstä.

Vihreiden vihannesten lisäksi monet villiyrtit ovat suureksi avuksi erityselimistön toiminnan tukemisessa. Esim. nokkonen, voikukka, siankärsämö ja koivu edesauttavat puhdistumista ja nesteiden kiertoa elimistössä. Enää ei mene kuin hetki kun maasta alkaa puskea tuoretta, erittäin ravinteikasta villihortaa, jolla voi nostaa smoothien ravinteikkuuden aivan uudelle tasolle. Villiyrttejä voi myös käyttää salaatinlehtien tapaan, munakkaissa jne. Ennen uuden satokauden alkamista villiyrttejä voi käyttää kuivattuna ripottelemalla niitä ruokiin, smoothien joukossa, hauduttamalla teeksi tai tekemällä yrttihaudukkeita, joita voi käyttää puhdistavana kasvonaamiona tai hiushuuhteena.

Suoliston huono kunto heijastuu myös iholla. Jos ravinnon imeytyminen on sairauden tai muun syyn takia heikentynyt, ihosolut eivät saa tarpeeksi ravintoa eivätkä pysty uusiutumaan. Tällöin iho voi sairastua esim. atopiaan, erityisesti jos taustalla on perinnöllinen taipumus yhdistettynä esim. puutteelliseen ravinnonsaantiin ja krooniseen stressiin. Tämän takia iho-ongelmiakin lähdetään korjaamaan sisäkautta tasapainottamalla ensin suolisto ja poistamalla mahdolliset ongelmia aiheuttavat ruoka-aineet. Maitotuotteiden runsas käyttö on monille merkittävä iho-ongelmien aiheuttaja. Maidon vaikutus oman ihonsa kuntoon on helppo todeta jättämällä kaikki maitotuotteet joksikin aikaa kokonaan pois ruokavaliosta.

Unohtaa ei sovi myöskään henkisten tekijöiden vaikutusta. Kyllä, nekin vaikuttavat ihon kuntoon ja vieläpä erittäin suuresti. Munuaiset kärsivät jatkuvasta kiireestä, stressistä, henkisestä paineesta sekä liiallisesta ärsykkeiden tulvasta. Tämä voi näkyä ihon harmautena sekä tummina silmänalusina ja silmäpusseina. Myös riittävä unen määrä on tärkeää ihon hyvinvoinnille. Samoin keuhkoilla on oma merkityksensä ihon kuntoon. Riittämätön hapensaanti vanhentaa ihoa, luonnossa kävely sekä muu oleilu hapekkaassa ulkoilmassa taas tuovat kasvoille hehkua samalla kun mieli kirkastuu. Kun mieli on kirkas, ryhti kohenee ja positiivisuus heijastuu koko kehoon, ihoa myöten.

Kuten huomaat, ihon hyvään kuntoon vaikuttavia tekijöitä on hurjan paljon ja parasta on, että niihin voi vaikuttaa itse. Sisäisen kevätsiivouksen aloittamisen jälkeen iholle saattaa aluksi ilmestyä normaalia enemmän näppylöitä mutta se kertoo vain siitä, että puhdistumisprosessi on käynnistynyt. Maksan puhdistuskapasiteetti ei ehkä vielä ole ihan täydessä terässä, minkä takia kuona-aineita työnnetään ulos kehosta ihon kautta. Tämä on viimeistään merkki siitä, että puhdistusta todella tarvitaan. Kun sisäinen kevätsiivous on päässyt kunnolla käyntiin, on hyvä mennä puhdistuttamaan ihonsa ammattilaisella, jotta elimistön iholle tuomat kuonat saadaan poistettua tukkimasta ihoa. Muistathan suosia vain puhdasta, luonnollista kosmetiikkaa käyttäviä kosmetologeja! Kosmetologikäynnin jälkeen iho alkaakin olla valmis vastaanottamaan yhä lisääntyvää auringonvaloa, samoin todennäköisesti olet itse huomattavasti virkeämpi ja energisempi kuin ennen kevätsiivouksen aloittamista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s