Sisäinen auringonpaiste – kun kevät antaa odottaa itseään

Ruoansulatukseni on takkuillut viime aikoina ihan kunnolla. Syynä siihen on stressikertoimien nousu. Oli stressin aiheuttaja sitten henkinen tai fyysinen, sopimattomasta ruoka-aineesta, lääkkeestä, sairaudesta, unettomuudesta tai myrkkyjen kertymisestä johtuva, seurauksena on ruoansulatuksen pysähtyminen. Jos ruoansulatus toimii normaalistikin heikonlaisesti riittämättömien mahahappojen erityksen seurauksena, voi vain arvata mitä stressikertoimien nousu saa aikaan. Silloin ei erity senkään vertaa mahahappoja kuin normaalisti ja olo on sen mukainen. Tunkkainen ja nuupahtanut.

Puhdistaakseni elimistöni talven aikana kertyneistä kuona-aineista ja saadakseni tilalle uutta potkua, ryhdyin keväiselle detox-puhdistuskuurille. Kevät on erinomaista aikaa kehon puhdistamiselle. Silloin luontokin herää talviuniltaan, puihin ja pensaisiin puhkeaa pienet hiirenkorvat ja maasta puskee jos jonkinlaista elinvoimaista pientä kukkaa ja lehteä. Moni tuntee keväisin luontaista tarvetta karistaa pimeä vuodenaika yltään ja sopiva tapa siihen on detox. Puhdistuskuurin aikana tankkasin runsaasti tumman vihreitä kasviksia, huolehdin aminohappojen ja mineraalien saannista sekä autoin maksan puhdistustyötä nauttimalla runsaasti chlorellaa sekä tietysti juomalla riittävästi vettä ja yrttiteetä. Kahvin jätin tauolle, maito- ja viljatuotteet sekä sokeri jäivät tottakai pois käytöstä kokonaan.

Puhdistuskuurini päättyi pari päivää sitten, joten olen joutunut miettimään normaalia tarkemmin mikä olisi sopivaa ravintoa detoxin jälkeen syötäväksi. Ruoan täytyy olla tietysti ravitsevaa eikä missään nimessä liian raskasta vaan virkistävää ja tasapanoista. Tänään kehoni tuntui kaipaavan smoothieta päivälliseksi. Eikun blenderi esiin. Minulla on harvemmin minkäänlaista suunnitelmaa smoothieita tehdessäni vaan ladon siihen niitä aineksia mitkä sattuvat käteen osumaan. Kun ainekset olivat kannussa, huomasin valinneeni lähes pelkästään oranssin värisiä raaka-aineita. Samalla muistin aamuisen tuorepuuroni, mikä myös hehkui oranssinkeltaista energiaa ja koin sen hyvin energisoivana. Smoothieni tai puuroni ovat harvemmin oranssin värisiä, useimmiten ne saavat voimakkaan värinsä mustikasta, mustaviinimarjasta tai puolukasta. Kehoni oli siis taas itseäni viisaampi ja se tiesi tarvitsevansa sisäistä auringonpaistetta nyt kun kevät antaa edelleen odottaa itseään.

Oranssin väriset kasvikset sisältävät runsaasti karotenoideja, jotka toimivat antioksidantteina ja suojaavat elimistöämme päivittäisiltä oksidatiivisilta iskuilta. Oranssi väri ilmentää elimistä munuaisten, virtsarakon ja paksusuolen toimintaa sekä nesteiden vapaata virtausta. Oranssi väri liitetään itämaisissa tieteenaloissa muun muassa tunteiden käsittelyyn, ihmissuhteisiin, sukuhormoneihin, hedelmättömyyteen, luovuuteen, taiteellisuuteen, kontrolliin ja täydellisyyden tavoitteluun sekä ongelmanratkaisuun.

Mieli ja keho ovat läheisessä yhteydessä toisiinsa. Poistamalla haitallisen ruoka-aineen ruokavaliosta, vaikutuksen voi huomata ahdistuksen tai masentuneisuuden häviävämisenä. Toisinpäin käännettynä, poistamalla jonkin haitallisen, negatiivisen ajatuksen, vaikutuksen voi nähdä vaikka painon putoamisena.

Omaa kehoaan kannattaa opetella kuuntelemaan. Se tietää luonnostaan mitä se kaipaa milloinkin, mitä siltä puuttuu, jotta se voisi auttaa meitä voimaan hyvin. Toki jos salmiakin himo yllättää, kyseessä tuskin on salmiakin puute vaan ehkäpä suolatasapaino on keikahtanut esimerkiksi voimakkaan treenaamisen ja kivennäisaineiden menetyksen takia.

Tässä resepti itseäni virkistäneeseen ja ilahduttaneeseen smoothieen:

SISÄISEN AURINGONPAISTEEN SMOOTHIE

puolikas appelsiini IMG_2566

2 sentin paksuista bataattikiekkoa

inkiväärisiivu

2 rkl auringonkukan siemeniä

vajaa puoli desiä tyrnimarjoja

2 kuivattua aprikoosia

¼ tl merilevärouhetta

0,5 – 1 tl kurkumaa

kanelia

2 tl kookosöljyä

vettä

mehiläisen siitepölyä koristeeksi

Aurinkoa kevääseesi, sekä sisäistä että ulkoista!

-Marika-

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s