MITEN SELVITÄ BUFFET-PÖYDÄSTÄ ILMAN VATSAONGELMIA?

Kevät ja kesä ovat juhlien aikaa ja juhlissa on usein tarjolla runsas, toinen toistaan houkuttelevampia ruokia pursuava kattaus. Herkkävatsainen saattaa saada oireita jo pelkästään katsomalla tarjontaa, koska tietää, että olo tulee olemaan tukala jopa parin seuraavan päivän ajan. Mikä siis avuksi? Toivon, että alla oleva kertomus saisi aikaan jonkin omaan tilanteeseesi sopivan oivalluksen.

Olen osallistunut parin viime viikon aikana kahdelle buffet-lounaalle ja ero olossani näiden tilaisuuksien jälkeen oli kuin yöllä ja päivällä. Ensimmäinen tilaisuuksista oli koulutuspäivä, jossa istuttiin koko päivä ja nautittiin runsas lounas, turhan kiireesti ja kelloa vilkuillen. Iltapäivän aikana aloin tuntea hyvin epämukavaa oloa vatsassani ja kun koulutus oli vihdoin ohi, vatsani oli jo suorastaan kipeä. Kipu jatkui lähes koko illan, senkin jälkeen kun olin jaloitellut hieman, hankkiutunut eroon kiristävistä housuista ja päässyt sohvalle makuuasentoon. Toinen tilaisuuksista oli leppoisa ja rauhallinen sunnuntaipäivän brunssi ystävien kanssa. Brunssin jälkeen olo pysyi hyvänä koko loppupäivän enkä missään vaiheessa tuntenut ähkyä oloa.

Kompastuskivenäni koulutuksen buffetissa olivat monella eri tavalla valmistetut, ihanat papuruoat. Minä tykkään niistä, vatsani ei. Sunnuntain brunssilla tein siksi tietoisen valinnan ja jätin pavut ottamatta. Todennäköisesti pavut olisivat silloin aiheuttaneet koulutuksen buffetia vähemmän vaivoja, koska tilanne oli rennompi ja ruoansulatukseni siksi tehokkaampi.

Ruoan sulamisen tehokkuuteen vaikuttavat monet varsinaisen ruoansulatuselimistön ulkopuoliset tekijät kuten se, miten stressaavaksi tilanne koetaan. Vieraat ihmiset, vieras ympäristö, jännitys, tilaisuuden vaatima keskittyminen, kiire tai epämukava vaatetus voivat kaikki häiritä ruoan sulamista, varsinkin jos se on ennestään heikentynyt. Stressi heikentää aina ruoan sulamisen pysäyttämällä ruokaa sulattavien mahanesteiden tuotannon, jolloin myöskään haiman entsyymituotanto ei saa signaalia käynnistyä.

Jos ruoansulatus takkuilee, buffetissa tarjolla olevien monenlaisten ruokalajien nauttiminen lisää valitettavasti ongelmia. Mitä useampaa erilaista ruokaa nauttii, sen kovempi työ ruoansulatuselimistöllä on saada työnsä suoritettua. Herkkävatsaisen voikin olla viisaampaa olla maistamatta ihan kaikkea vaikka siihen yleensä kannustetaankin. Erityisesti papuja ja kaaleja sisältäviä ruokia voi olla hyvä välttää, ne ovat monelle liian kompleksisia sulattaa. Etikkapohjaisissa liemissä marinoidut kasvikset sen sijaan voivat olla hyödyksi, koska hapan marinadi tehostaa ruoan sulamista lisäämällä mahalaukun happamuutta.

Ruoan sulamisen ongelmat johtuvat usein riittämättömästä mahahappojen tuotannosta, jota stressaava tilanne pahentaa edelleen. Tällaisessa tilanteessa aterian alkupuolella voi kokeilla ottaa suolahappotabletin. En kuitenkaan suosittele kokeilemaan suolahappotabletteja ensimmäistä kertaa tärkeässä tilaisuudessa, koska ne voivat aiheuttaa voimakasta mahan poltetta jos mahahappoja muodostuu sittenkin jo luonnostaan riittävästi. Jos on mahakatarri, suolahappotablettia ei saa missään nimessä ottaa. Suolahappotablettia lempeämpi vaihtoehto avittaa ruoansulatusta ovat ruoansulatusentsyymit. Valitsemalla laajasti erilaisia ruoansulatusentsyymejä sisältävän valmisteen, tärkeä tilaisuus voi pelastua kun ei tarvitse murehtia vatsan reagoimista ja voi keskittyä juhlimaan. Entsyymit ja suolahappotabletit ovat hyvin turvallisia käyttää ja yleisesti hyvin siedettyjä. Lääkärin kanssa kannattaa kuitenkin keskustella niiden käytöstä, jos on jokin vakava perussairaus tai käytössä on useita eri lääkkeitä.

Buffetista kannattaa valita helposti sulavia, kypsennettyä kasvisruokia sekä painottaa kalaa ja vaaleaa lihaa punaisen lihan sijasta, se on ruoansulatukselle työläs sulatettava. Kermaperunat voivat monelle olla kompastuksen paikka, se on yllättävän raskas ruoka, jota tulee helposti syötyä liikaa. Buffetissa on useimmiten tarjolla myös keitinperunoita, joka on parempi vaihtoehto. Buffet-pöydän, samoin kuin muidenkin juhlapöytien, suurin turhake on mielestäni leipä. Miksi täyttää vatsaa niin arkisella ruoalla kuin leivällä kun tarjolla on harvoin saatavia ruokia sekä täysin uusia makuelämyksiä?

Entäpä juomapuoli? Herkkävatsaisen ei missään nimessä kannata juoda siidereitä tai muita makeutusaineilla makeutettuja juomia varsinkaan ennen ruokailua. Makeutusaineet voivat villitä suolistobakteereita siinä määrin, että vatsassa on valtaisa täysinäisyyden tunne jo ennen kuin on syönyt ensimmäistäkään haarukallista. Veden runsasta juomista ruoan yhteydessä kannattaa myös välttää, koska se laimentaa ruoan sulattamiseen tarvittavia mahanesteitä. Alkoholipitoiset juomat sisältävät runsaasti energiaa ja useimmiten myös sokeria, joten niiden käyttö on hyvä pitää kohtuullisena. Samoin kuin buffetpöydän kruunaavan jälkiruoan määrän.

 

Tärkeimmät asiat lyhyesti:

*valitse yllesi mukavat vaatteet

*syö rauhallisesti ja pureskele ruoka hyvin

*unohda stressi, nauti tilaisuudesta

*vähemmän on enemmän

*käytä alkoholia maltilla

*ota tarvittaessa avuksi ruoansulatuksen apuaineita

 

Iloa ja hyvää oloa kesän juhliin!

 

(kuva: matkakuume.net)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s