Oma polkuni

Olin aina ollut terve, en juurikaan sairastunut, enkä myöskään koskaan miettinyt ravintoasioita. Syömisiäni toki olin tarkkaillut jo hyvin varhaisesta teini-iästä lähtien, olihan minun pienestä pitäen annettu ymmärtää, että painoa on hieman liikaa ja olisi hyvä jos söisin vähemmän. Tai näin asian ainakin tulkitsin. Olin hyvin herkkä lapsi ja sieppasin turhankin hanakasti kaikki mahdolliset ulkonäköön liittyvät kommentit, liitin ne itseeni ja loin niiden perusteella omaa minäkuvaani.

En muista tarkkaan koska olen ensimmäisen kerran ollut dieetillä mutta olen löytänyt painontarkkailupäiväkirjojani jo noin kymmenvuotiaan itseni kirjoittamana. Rupesin siis jo hyvin varhain dieetille, mikä tarkoitti käytännössä nälkäkuuria, jossa yksinkertaisesti vältettiin syömistä ja liikuttiin mahdollisimman paljon. Kun vaaka jonkin ajan kuluttua näytti pienempiä lukemia, dieetin saattoi lopettaa ja palata takaisin normaaliin. Ajan kuluessa ”normaalista” tuli yhä epämääräisempi käsite, koska syömättömyyden jälkeen paino luonnollisesti nousi takaisin lähtötilanteeseen ja oma tyytymättömyyteni itseeni lisääntyi. Oli siis pakko ruveta uudelle dieetille. Ja taas uudelle. Tämä johti vuosien kierteeseen, jossa normaalin ruoan syömisen osuus väheni ja ateriat korvautuivat epäterveellisillä välipaloilla kuten kekseillä ja leivällä. Lisäksi päivän aikainen syömättömyyteni kostautui illalla, jolloin mitkään syömistäni ruoista eivät tuntuneet tuovan riittävää kylläisyyden tunnetta ja syöminen jatkui taas hetken päästä.

Epäterve syömiskäyttäytyminen jatkui työelämässä, etenkin henkisesti stressaavana aikana, jolloin onnistuin saamaan ainoastaan lyhyitä sijaisuuksia ja jolloin työnkuva, työympäristö ja työkaverit vaihtuivat tiuhaan tahtiin. Aamiaiseksi riitti iso kupillinen kahvia, lounaalla söin pussipuuron ja jogurtin, töiden jälkeen leipää. Tämän kaltainen syömismalli jatkui usean vuoden ajan kunnes havahduin jatkuvaan vatsastani kuuluvaan möykkään. Vatsani ei ollut koskaan hiljaa! Lisäksi yhä pahenevat turvotukset olivat alkaneet vaivata. Jopa työkaverini kiinnitti asiaan huomiota ihmetellen miksi vatsani näytti usein iltapäivisin siltä kuin olisin kuudennella kuulla raskaana. Olo oli iltapäivisin todella tukala, housut kiristivät vatsan kohdalta ja vatsa oli piukea.

Aikani vaivoista kärsittyäni kävin laktoosirasitustestissä ja keliakiatestissä, myös helikobakteeri tutkittiin. Kaikki tulokset olivat negatiiviset, joten koska varsinaista elimellistä vikaa ei löytynyt sain diagnoosiksi ärtyneen suolen oireyhtymän. Sain ohjeeksi välttää kahvin juontia ja rasvaisia ruokia sekä silloiseen ruokaympyrään perustuvan ruokavaliosuosituksen. Vatsan turvotusongelmat eivät kuitenkaan helpottuneet, päinvastoin, niistä tuli jokapäiväinen seuralaiseni.

Aikaa kului edelleen kun yritin sinnikkäästi jättää milloin mitäkin ruoka-ainetta pois ruokavaliostani saadakseni helpotusta, mutta mikään ei auttanut. Ei ollut sellaista ruokaa mistä turvotusta ei olisi tullut. Yritin vuosien ajan löytää itsenäisesti ratkaisua vaivoihini mm. erilaisten hoitojen avulla kunnes päädyin refleksologin suosituksesta ravintoneuvojalle. Sain häneltä hyvät ruokavalio-ohjeet ja ensimmäistä kertaa vuosiin vatsani ei ollut jatkuvasti turvoksissa, myös vatsan kurinat ja muut ääntelyt hävisivät. Olin niin tottunut vatsan jatkuvaan ääntelyyn, etten edes tiedostanut sen olevan epänormaalia.

Täydellisessä maailmassa tarina olisi päättynyt tähän, mutta itse en valitettavasti kuulunut ”helppojen tapausten” joukkoon. Suolistoni oli mennyt vuosien myötä huonoon kuntoon ja minulle oli kehittynyt useita vitamiini- ja kivennäisainepuutoksia johtuen imeytymishäiriöistä ja ruoansulatusnesteiden puutoksista. Myöhemmin minulla todettiin myös geneettinen alttius sairastua keliakiaan eikä tilannettani auttanut yhtään, että käytin jatkuvasti gluteenipitoisia viljoja. Se esti osaltaan suoliston korjaantumisprosessin käynnistymisen enkä siksi tuntenut olevani vieläkään kunnossa. Sairastuin myös autoimmuunityreoidiittiin, joka samoin kuin viime vuosien aikana yhä enemmän oireillut valkosormisuus (Raynaud´n oireyhtymä), on autoimmuunisairaus. Autoimmuunisairaus on tila, jossa immuunipuolustus ylireagoi vaarattomiin ruoan proteiineihin (esim. gluteeni) ja virheellisen reagoinnin seurauksena elimistö hyökkää jatkuvasti omia kudoksiaan vastaan. Hoitamattomana autoimmuunisairaudet voivat johtaa yhä useampien autoimmuunisairauksien puhkeamiseen. Tässä vaiheessa hakeuduin pätevän FLT ravintovalmentajan® vastaanotolle ja hänen avustuksellaan sekä oikeanlaisten toimenpiteiden ansiosta suolistoni lähti vihdoin korjautumisen tielle. Ruokavaliostani poistettiin suolistoa ärsyttävät ruoka-aineet, ruoansulatusta autettiin, suoliston limakalvoja vahvistettiin ja suoliston bakteerikantaa tasapainotettiin. Olin vihdoin matkalla kohti terveyttä!

Matkani varrella olin oppinut jo yhtä sun toista ravinnosta ja sen merkityksestä hyvinvointiin. Ja tiedonjanoni tuntui vain yltyvän. Päädyinkin v. 2012 Pro Health Oy:n järjestämään funktionaalisen lääketieteen koulutukseen, jossa kouluttajana toimi funktionaalisen lääketieteen ravintoasiantuntija, biokemisti Paula Heinonen. Koulutuksessa sukellettiin todella syvälle ihmiselimistön toimintaan, aivan solutasolle saakka. Miten mielenkiintoista! Tämä polku johti uuden ammatin opiskeluun sisältäen lääketieteen ja ravitsemustieteen perusteiden opiskelun avoimessa yliopistossa sekä Luonnonlääketieteen keskusliiton järjestämän luontaislääketieteen perusteet- koulutuksen. Kolme vuotta myöhemmin sain tutkintoon tarvittavat opinnot päätökseen ja Pro Health Oy:n Ravintoneuvoja-diplomin taskuun, samoin kuin aluksi vain kaukaisena haaveena siintäneen FLT Ravintovalmentaja®– lisenssin. Omalla kohdallani opiskelu ei varmasti tule koskaan loppumaan, uusia tutkimuksia tehdään ja tutkimustuloksia julkaistaan jatkuvasti lisää. Niiden myötä ymmärryksemme ravinnon merkityksestä terveyden ylläpitämiseen lisääntyy koko ajan. Nykyisin myös geenien merkityksestä yksilön hyvinvointiin tiedetään paljon ja tulevaisuudessa geenitestejä varmasti aletaan käyttää yleisemmin terveyden edistämisen apuvälineinä.

Myöhemmin, suoliston kunnostusprojektin jälkeen ja uuden, äärettömän mielenkiintoisen ammatin harjoittamisen alettua, sain myös kokea osani pitkään jatkuneen stressin seurauksista. Eihän sitä nyt tietenkään olisi tarvinnut itsellään kokeilla pitääkö kaikki opetukset stressin seurauksista paikkaansa, mutta tulipahan todettua, että kyllä pitää. Stressi todellakin on yksi merkittävimmistä tekijöistä lähes kaikkien kroonisten häiriötilojen ja sairauksien taustalla, on kyse sitten suoliston mikrobiomin tasapainosta tai ruoan sulamisesta, uupumisesta, kilpirauhasen ja lisämunuaisen toimintahäiriöistä tai uniongelmista. Stressiä on opeteltava hallitsemaan keinolla millä hyvänsä, se on myös hyvin tärkeä FLT Ravintovalmennuksen osa-alue.

Tätä osa-aluetta jään nyt, vuoden 2019 lopussa, harjoittelemaan omassa elämässäni ja jätän FLT Ravintovalmentajan työn toistaiseksi sivuun.

Marika Räsänen

Sisäinen Hehku

UUSI Sisäinen Hehku no text (1)