Tymäkkä tyrni

2.9.2016

Tyrnipensaan voimakkaan oranssit marjat pursuavat syksyn alkaessa virkeyttä ja elinvoimaa. Jo pelkkä väri luo mielikuvan tymäkästä terveyspommista.

Tyrni on luonnonvaraisista marjoista kaikkein ravintorikkain. Se sisältää muista marjoista poiketen melko paljon rasvaa, noin 5 g / 100 g. Tyrni sisältää elimistön tarvitsemia monityydyttymättömiä rasvahappoja (alfalinoleenihappo ja linolihappo) sekä kertatyydyttymättömiä rasvahappoja (öljyhappo ja palmitoleiinihappo). Tyrni on runsaskuituinen ja se sisältää pääosin liukenemattomia kuituja. Tyrni sisältää myös runsaasti luonnollisia E- vitamiiniyhdisteitä (tokoferolit ja tokotrienolit), C-vitamiinia ja fenolisista yhdisteistä erityisesti kversetiiniä. Kaikki yllä luetellut ravintotekijät ovat tärkeitä mm. ihon hyvinvoinnille, joten tyrnillä terästettyjä tuotteita löytyy niin kosmetiikkahyllyltä kuin luontaistuotekaupoista.

Kaikki luonnonmarjat sisältävät polyfenoleita, jotka ovat kasvia itseään suojaavia yhdisteitä. Ne suojaavat kasvia mm. bakteereilta ja viruksilta, liialliselta UV-säteilyltä sekä tuhohyönteisiltä. Polyfenolit ovat erittäin suositeltavia päivittäiseen käyttöön kokonaan, kuorineen ja siemenineen syötynä, tuoreena, kuivattuna tai pakastettuna. Muita marjojen terveysvaikutuksia ovat verenpainetta ja kolesterolia alentava vaikutus, sokeriaineenvaihdunnan paraneminen, maksan detox-kapasiteetin lisääntyminen sekä mm. suolistobakteerien ja helicobakteerin kiinnittymiseltä ehkäisevät mekanismit ja tulehdustekijöiden pienentyminen.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s