Tavoite ja sen saavuttaminen

6.1.2016

Vuoden alku ja parhaillaan käynnissä olevat upean aurinkoiset pakkaspäivät ovat otollista aikaa pysähtyä hetkeksi pohtimaan mitä haluamme tehdä elämällämme. Voimmeko kaikin puolin hyvin? Mitkä asiat tuottavat iloa ja hyvää oloa elämäämme? Onko niitä riittävästi elämässämme? Voisimmeko tehdä joitain asioita toisin? Jos emme koskaan kuuntele sisintämme, saatamme vain ajelehtia tekemään asioita, jotka eivät tuota sen enempää hyvää oloa kuin hyvää mieltäkään. Asioita, jotka johtavat yleisen tyytymättömyyden lisääntymiseen, haluttomuuteen tehdä muuta kuin pakolliset asiat ja sosiaalisten kontaktien laiminlyömiseen. Omassa elämässä ei kannata tyytyä sivustakatsojan rooliin vaan valita aktiivinen ote ja ohjata omilla valinnoillaan asioita haluamaansa suuntaan.

Selkeiden tavoitteiden asettaminen lisää elämänhallinnan tunnetta. Tavoitteet voivat liittyä mihin elämän osa-alueeseen tahansa. Niiden on oltava realistisia ja toteuttamiskelpoisia, jotta arkielämä omine vaatimuksineen saadaan pidettyä rullaamassa. Liian korkealentoiset tavoitteet aiheuttavat suorituspaineita ja stressiä, mikä on lukuisten sairauksien taustalla. Jos taas tavoitteet jäävät kokonaan saavuttamatta, siitä aiheutuu pettymystä itseään kohtaan sekä huonommuuden ja riittämättömyyden tunnetta, jotka taas osaltaan muokkaavat minäkuvaa väärään suuntaan. Tavoitteiden tulee olla linjassa oman tämän hetkisen jaksamisen kanssa.

On hyvä pohtia eri vaihtoehtoja tavoitteeseen pääsemiseksi ja valita niistä itselle sopivin, toteuttamiskelpoisin tapa. Välitavoitteiden asettaminen on järkevää, jotta varsinainen tavoite ei olisi liian kaukana. Kun välitavoite on saavutettu, on myös tärkeä palkita itsensä. Palkinto ei voi kuitenkaan olla sellainen, mikä vaikeuttaa tavoitteen saavuttamisen edistymistä. Jos tavoite on syömiseen liittyvä, ei ole järkevää palkita itseään vanhan mallin mukaan ongelman aiheuttaneilla tai riippuvuutta aiheuttavilla ruoilla vaan opetella uusi tapa palkita itseään. Sellainen, mikä tuottaa hyvää mieltä kuten esimerkiksi hemmotteluhoito, elokuvissa käynti, ystävän tapaaminen tai mikä tahansa itselle mieluisan asian tekeminen. Välitavoitteeseen pääsemisen jälkeen jaksamisen tunne on todennäköisesti lisääntynyt ja uutta energiaa on vapautunut käyttöön. Tässä vaiheessa on hyvä tarkistaa välitavoitteitaan, niiden saavuttamistapaa ja aikataulua.

Mielellä on hyvin suuri merkitys minkä tahansa tavoitteen toteutumisessa. On tärkeää, että uskoo lujasti tavoitteen toteutumiseen, silloin ulkopuoliset häiriötekijät eivät pysty niin helposti kaatamaan tavoitetta. Itselle voi myös sanoa ääneen kannustavia lauseita ja kehoa voi auttaa hymyilemällä silloinkin kun ei hymyilytä. Elimistö on tällöin valmiimpi auttamaan tavoitteeseen pääsyssä.

On myös hyvä kuvitella itsensä aikaan, jossa tavoite on saavutettu. Minkälaista elämä silloin on? Miten se on muuttunut? Olenko onnellinen? Jos tulevaisuus näyttää realistisesti ajateltuna paremmalta verrattuna nykyiseen, tavoite on helpompi saavuttaa. Muutos ei koskaan ole helppo, olemme tottuneet tietynlaiseen elämänrytmiin ja ihminen on luonnostaan mukavuudenhaluinen. Mukavuusalueen toiselle puolelle on kuitenkin mentävä jos halutaan muutosta. Pysähdy siis hetkeksi kuuntelemaan sisäistä ääntäsi ja kehosi viestejä. Jos uskallamme irrottautua tutuista ympyröistä, tavoitteet on mahdollista saavuttaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s