Tammikuun jälkeen

31.1.2016

Tammikuun alun syksyisistä keleistä on tultu kipakan pakkasjakson jälkeen takaisin kevättä enteilevään peltojen viherrykseen. Takaisin siis sinne mistä kuukausi sitten lähdettiin liikkeelle. Kävikö sinulle samalla tavalla vuoden alussa tehdyn laihdutuspäätöksen kanssa? Oletko samassa tilanteessa nyt kuin kuukausi sitten?

Moni joutuu kohtaamaan tämän kaltaisen totuuden tammikuun viimeisenä päivänä tehdessään yhteenvetoa kuukaudesta. Paino ei ole liikahtanut mihinkään, vyötärön ympärys ei ole pienentynyt, jaksaminen ei ole lisääntynyt, yleinen ärtymys sen sijaan on. Tämän tyyppiset asiat voivat kertoa monestakin asiasta, esimerkiksi siitä, että päätös on alun perin tehty huolimattomasti sitä sen enempää pohtimatta tai siihen sitoutumatta. Päätös onkin siksi voinut unohtua jo tammikuun ensimmäisen viikon aikana. Tavoitteen, oli se sitten mikä tahansa, on aina oltava itselle merkityksellinen ja toteuttamiskelpoinen, jotta sillä on edellytykset onnistua.

Tärkein itselle asetettava kysymys on ”miksi haluan laihtua” tai ”miksi haluan ruveta liikkumaan tunnin päivässä”. On tärkeä selvittää onko päätös varmasti tehty siksi, että sen kokee itselle tärkeäksi ja uskoo vilpittömästi sen tuovan konkreettista hyötyä omaan elämään. Muut ihmiset eivät voi tehdä päätöstä puolestasi tai painostaa, vaikkakin hyvää tarkoittaen, päätöksen tekemisessä. Kyse on omasta elämästäsi ja kukaan muu ei elä sitä puolestasi. Toinen tärkeä asia on toteuttamistapa. Ethän vaan yritä näännyttää itseäsi laihaksi? Se voi johtaa alkuperäistä suurempiin terveydellisiin ongelmiin kuten kilpirauhasen toiminnan häiriintymiseen liian niukan ravinnon vuoksi. Siitä taas seuraa epätasapaino muidenkin hormonien välille ja sitä kautta uusia ongelmia alkaa ilmetä ympäri kehoa, jopa aivoissa asti. Se mikä aluksi oli viaton laihdutusyritys, voi muuttua ongelmavyyhdiksi, jonka alkupäätä on vaikea löytää ja vyyhtiä purkaa.

Muutoksia on tärkeä tehdä oikeassa järjestyksessä ja selvittää ensin painon kertymiseen johtaneet syyt. Tähän saat apua kehon eri elinjärjestelmien väliseen vuorovaikutukseen ja toimintaan perehtyneeltä FLT Ravintovalmentajalta®. Laihduttaminen on aluksi hyvä unohtaa jopa ihan kokonaan ja kunnostaa ensin suoliston toiminta, tasapainottaa sen bakteerikanta, korjata syntyneet ravintoainepuutokset sekä normalisoida sokeri- ja rasva-aineenvaihdunta. Ruokavalion korjaaminen, ympäristöaltisteiden mukanaan tuoman myrkkykuormituksen vähentäminen sekä turhien lääkkeiden käytön välttäminen edistävät suoliston terveyttä merkittävästi. Suoliston hyvien bakteerien ruokkiminen on jopa tärkeämpää kuin syöminen oman energiantarpeen tyydyttämiseksi.  Tarvitsemme ennen kaikkea ravinteita, energian saantimäärä ei ole läheskään niin tärkeää. Kalorit eivät todellakaan ole samanarvoisia keskenään, emmehän voi mitenkään verrata ravintotiheitä kasviksia, marjoja, luonnollisia rasvoja ja proteiineja sisältävää ateriaa yhtä paljon energiaa sisältävään nakkeihin ja muusiin tai teollisesti valmistettuun transrasvoja sisältävään pikaruoka-annokseen. Arvaatko jo kummasta ruoka-annoksesta elimistön solut saavat rakennusaineita, joita se tarvitsee pystyäkseen korjaamaan vaurioituneita soluja tai estämään jopa DNA-vaurioiden syntymisen?

Ruokavalioon liittyviä muutoksia on hyvä tehdä vähitellen, jotta uusi terveyttä edistävä ruokavalio on helpompi omaksua pysyväksi osaksi elämää. Tarvitaan monia, monia toistoja, ennen kuin uudesta ruokailumallista tulee rutiini. Muutosten tekeminen on kuitenkin ehdottomasti vaivan arvoista. Tehtyjen muutosten vaikutukset voivat näkyä vasta pitkän ajan päästä mutta ne kantavat pitkälle tulevaisuuteen. Nuorena elimistön solutason kunto ei vielä näy päällepäin mutta mitä vanhemmaksi tulemme, sitä paremmin voimme erottaa ne, joiden soluja on ruokittu vanhenemisprosesseja ehkäisevillä, antioksidanttipitoisilla ja ravintotiheillä ruoilla. Syö siis itsesi terveeksi äläkä epäröi ottaa yhteyttä, mikäli tunnet tarvitsevasi apua omaan terveyteesi liittyvien erityishaasteiden kanssa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s