Bataattia monella tavalla

10.3.2016

Kauppareissullani olin punnitsemassa bataattia kun herttainen vanhempi rouva tuli kyselemään mitä aion siitä valmistaa. Hän ei ollut koskaan vielä kokeillut bataattia mutta hän oli kovin kiinnostunut kokeilemaan ja kaipasi helppoja käyttövinkkejä. Kerroin hänelle, että bataatista valmistuu uunissa pehmeän makoisia pihvejä leikkaamalla ne sentin paksuisiksi viipaleiksi ja maustamalla suolalla ja mustapippurilla ja pyörittelemällä oliiviöljyssä. Oma suosikkini bataattipihvien maustamiseksi on savupaprika ja ripaus chiliä. Uuni on muutenkin bataatin ystävä, uunibataatit ja bataattiranskalaiset ovat helppoja ja nopeita lisukkeita valmistettavaksi. Bataatti kypsyy hieman nopeammin kuin peruna mutta ei pahastu pitkästäkään hauduttamisesta.

Kerroin rouvalle, että bataatista valmistuu myös makoisat sosekeitot, etenkin inkiväärillä ja kookosmaidolla ryyditettynä. Itämaista vivahdetta saa lisäämällä keittoon esim. jeeraa, currya ja chiliä. Bataatti onkin erinomainen curryruokien raaka-aine, se toivottaa kikherneet, linssit ja pavut tervetulleeksi seuraansa. Bataatti-pinaatticurry kotijuustokuutioilla oli joskus suosikkini, vieläköhän löytäisin reseptin jostain?

Perinteisempien ruokien ystävälle bataattia voi suositella muusin ainesosaksi. Miksi aina pitäisi tehdä perunamuusia kun muitakin muusiin sopivia kasviksia löytyy? Jos ei halua tehdä pelkkää bataattimuusia, samaan kattilan sopivat varsin hyvin esim. peruna, pieni pala juuriselleriäkään ei ole pahitteeksi, lanttu ja palsternakka. Tai mikä tahansa omia makunystyröitä miellyttävä yhdistelmä. Kokeile rohkeasti, saatat tulla vahingossa loihtineeksi uusia, hienoja makuelämyksiä! Jos näin käy, todennäköisesti et kuitenkaan koskaan enää jälkeenpäin onnistu loihtimaan yhtä herkullista yhdistelmää… Näin käy ainakin itselleni usein, koska kokkailuni ovat hyvinkin suurpiirteisiä enkä juurikaan mittaile ainesosia, paitsi jos teen ruokaa ensimmäistä kertaa.

Bataatti on monikäyttöinen raaka-aine myös viljatonta ruokavaliota noudattavalle. Parin vuoden takainen hitti, kukkakaali-pizzapohja, onnistuu loistavasti myös bataatista. Yksi ohje löytyy täältähttp://hannansoppa.com/pizza-perjantai-pohja-bataatista/, täysin viljatonta pizzapohjaa varten ohjeen kaurajauhot on vaihdettava esim. kookosjauhoihin. Bataatti sopii raastettuna mainiosti myös pizzan täytteeksi kuten Virpi Mikkonen Kiitos Hyvää Pikaruokaa- kirjassaan ohjeistaa. Kokeiltu on, hyvää tulee.

Tiesitkö, että bataattia voi syödä myös raakana? Sitä kannattaa leikkaamisen jälkeen liottaa tovi kylmässä vedessä, jotta ylimääräinen tärkkelys ja tärkkelyksinen maku häviävät. Sen jälkeen bataattiviipaleet, -lastut tai -ranskalaiset kuivataan keittiöpyyhkeellä ja pyöritetään maustekastikkeessa. Omat bataattiranskalaiseni marinoituvat parhaillaan Outi Rinteen ohjeesta mukaillussa marinadissa, alkuperäinen resepti löytyy täältä: http://keittiokameleontti.blogspot.fi/2010/06/vahan-niinkuin-ranskalaiset.html.

Oma suosikkini bataatin ja oikeastaan monen muunkin kasviksen raakakäyttöön on nauhapasta. Viime vuonna laajemmin yleisön tietoisuuteen noussut viljaton pasta eli vihanneksista tai juureksista, kuten porkkanasta, kesäkurpitsasta, kurkusta, palsternakasta jne. valmistettu nauhapasta sopii valmistettavaksi myös bataatista. Nauhamaisen rakenteen saa aikaan ilman spiraalileikkuria tavallisella kuorimaveitsellä tai julienne-raastimella. Bataattipastan kastike voi olla kylmä tai lämmin, molempiin löytyy maukas ohje esim. jo edellä mainitusta Virpi Mikkosen kirjasta.

Joko hengästyit bataatin monipuolisuudesta? Malta vielä hetki, tässä ei ollut kaikki! Bataatti taipuu makeutensa ja tärkkelyspitoisuutensa takia erinomaisesti myös makeisiin ruokiin ja leivonnaisiin. Aamun voi aloittaa bataattiletuilla, netistä löytyy monenlaisia ohjeita niiden valmistamiseen. Tai niistä voi tehdä rieskoja kuten Tuulia Talvio on tehnyt blogissaan. Bataattia voi myös käyttää mehevöittämään leipä- tai kakkutaikinaa tai sitä voi raastaa brownies-taikinaan, kuten itse juuri tein. Tarkoitukseni on viedä bataatti-suklaabrowniet pahaa aavistamattomien sukulaisteni luokse vastikkeeksi viikonlopun majapaikasta. Tai no, voi olla että yllätyskortti on jo käytetty ja he nimenomaan osaavat jo epäillä kaikkia viattomilta näyttäviä leipomuksiani. Saapa nähdä mikä on vastaanotto tällä kertaa.

Bataatti ei ole pelkästään hyvän makuinen vaan se on myös hyvin ravinteikas. Siinä on runsaasti A-vitamiinia, mikä suojaa limakalvoja ja ihoa kuivumiselta. Se vaikuttaa immuunipuolustuksen solujen toimintaan, se on tärkeä tekijä luuston rakentumisessa ja ylläpidossa, se vaikuttaa hämäränäkökyvyn säilymiseen sekä lisääntymisterveyteen ja sukusolujen muodostumiseen.

Bataatissa kuten muissakin keltaisissa, oransseissa ja punaisissa kasviksissa on erittäin paljon karotenoideja, jotka ovat A-vitamiinin esiasteita. Ne muuttuvat elimistössä A-vitamiiniksi vain tarpeen mukaan, joten runsaastikaan näitä kasviksia syömällä ei voi saada A-vitamiinin yliannostusta. A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini eli imeytyäkseen se tarvitsee samanaikaisesti ainakin jonkin verran rasvaa.

Bataatissa on myös paljon C-vitamiinia, B6-vitamiinia, kaliumia ja mangaania. Karotenoidit ja C-vitamiini yhdessä ehkäisevät kroonista, matala-asteista tulehdusta. Riittävä kaliumin saanti on tärkeää erityisesti korkeasta verenpaineesta kärsiville. B6-vitamiinia tarvitaan mm. hermoston toiminnassa, sillä on tärkeä rooli energian muodostumisessa, rasvahappojen muodostumisessa. Mangaani vaikuttaa mm. luuston uudistumiskykyyn, insuliinin hyväksikäyttöön ja mm. kilpirauhashormonien muodostumiseen.

Joko alkaa tehdä mieli lähteä bataattikauppaan?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s