Atoopikon haasteet talvipakkasella

17.1.2016

Ripset huurussa ja pakkanen poskilla, mikä ihana talvipäivä! Valitettavasti kaikki eivät pysty nauttimaan talven kirpakkuudesta; erityisesti atooppisesta ihottumasta kärsivät ovat kaikkea muuta kuin ilahtuneita kylmästä vuodenajasta. Jo pelkät lämpötilaerot ulko- ja sisäilman välillä ovat omiaan saamaan herkästi reagoivan ihon kutiamaan. Kun yhtälöön lisätään vielä ilmaa kuivattavat ilmastointijärjestelmät, ihon reagoinnilta on vaikea välttyä.

Atooppisen ihon perinteisenä hoitona käytetään ihon huolellista rasvaamista perus- ja kortisonivoiteilla. Atooppisen ihon kosteudenpidätyskyky on heikentynyt, siksi iho kuivuu ja kutisee. Kutina saa aikaan raapimista, ihon pinnan rikkoutumista ja bakteerien pääsyn ihon kautta elimistöön, joka saa aikaan immuunijärjestelmän reagoinnin. IgE-vasta-aineiden muodostuminen saa aikaan histamiinin vapautumisen, jolloin kutina lisääntyy entisestään. Lisäksi kortisonivoiteet ohentavat ihoa pitkään käytettynä, siksi kannattaa suosia luonnollisia ihonhoitorasvoja.

Mutta olisiko jotain muutakin tehtävissä ihon kutinan vähentämiseksi? Todellakin on! Atoopikko hyötyy erittäin paljon katseen suuntaamisesta ruokalautaselle. Ai mitä tekemistä ravinnolla on atooppisen ihon kanssa? Vaikka miten paljon! Koska atoopikon iho on tulehtunut, tulehdus täytyy saada sammutettua. Ei riitä, että ihon pintaa hoidetaan vaan ihoa korjaavia ainesosia on tankattava myös sisäkautta.

Tulehdusta hoidetaan poistamalla ruokavaliosta kaikki tulehdusta aiheuttavat ruoka-aineet sekä huomioimalla jo olemassa olevat allergiat. On tärkeä ottaa huomioon mahdolliset yliherkkyyttä aiheuttavat ruoka-aineet, koska ne lisäävät immuunijärjestelmän kuormitusta. Yliherkkyyksiä voi olla vaikka perinteisen allergiamääritelmän mukaan ei olisi allerginen millekään. Ruoka-aineyliherkkyydet voivat ilmaantua jopa parin-kolmen vuorokauden viiveellä, toisin kuin allergiset reaktiot. Siksi yliherkkyyden aiheuttaja on huomattavasti hankalampi löytää.

Rasvahappojen epätasapaino on myös hyvin yleinen atooppisesta ihosta kärsivillä, jolloin ruokavalioon on lisättävä riittävä määrä tulehdusta ehkäiseviä rasvahappoja kuten rasvaista kalaa, kalaöljyä, avokadoa, pellavansiemenöljyä ja oliiviöljyä. Öljyjen on oltava laadukkaita, kylmäpuristettuja luomuöljyjä, jotta niillä aikaansaadaan haluttu vaikutus. Myös pähkinät ja siemenet sisältävät paljon luonnollista rasvaa.

Näiden lisäksi on huomioitava mahdollinen epätasapainoinen bakteerikanta suolistossa, ruoansulatusongelmat, imeytymishäiriöt, sokeriaineenvaihdunnan toiminta, suolen vuotaminen sekä monia muita asioita. Stressi pitkään jatkuessaan on sekin yksi atopiaa pahentava tekijä.

Jos vielä kamppailet kutiavan ihosi kanssa, ota yhteyttä. Voin auttaa Sinua laatimalla yksilöllisen ravinto-ohjelman tarvittavine hoitoa tukevine ravintolisineen ja muine ohjeineen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s